Back to All Events

Vođenje kroz izložbu:: KRITIČARI SU IZABRALI, 2024: ČETVRTAK

  • Kulturni Centar Beograda (map)

Prateći program izložbe: VOĐENJE KROZ IZLOŽBU

Subota, 27. januar, u 12 sati
Likovna galerija Kulturnog centra Beograda

Autorke i autori koncepta izložbe:
Efemerne Konfesije (Marija Balubdžić, Vladimir Bjeličić, Zoja Borovčanin, Zoe Gudović, Ilija Milošević i Andrej Ostroški) & Simona Ognjanović

Dreg kolektiv Efemerne Konfesije „nastupa“ u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u okviru svoje prve samostalne „dreg izložbe“ pod nazivom Četvrtak. Koncept i struktura izložbe nastali su kao rezultat jednogodišnjeg zajedničkog rada u kojem su učestvovali članice i članovi kolektiva Marija Balubdžić, Vladimir Bjeličić, Zoja Borovčanin, Zoe Gudović, Ilija Milošević i Andrej Ostroški, kao i kustoskinja Simona Ognjanović. Shodno dogovoru koji je uspostavljen odmah na početku procesa, neprestano je dolazilo do „inverzija“ svih uloga i pozicija, što je omogućilo da ova izložba u velikoj meri bude „autokurirana“.

Kako bi predstavili izuzetno specifičnu formu izvođačke prakse koju razvijaju od 2015. godine, članice i članovi kolektiva ciljano su se upustili u sistemsko promišljanje svog dosadašnjeg rada, istovremeno tražeći načine da performativno iskustvo muzičko-scenskog dreg izvođenja prevedu u izložbeni format. To je naravno podrazumevalo upuštanje u proces aktivnog stvaranja, odnosno izumevanja drugačijeg (dreg) jezika, što je najzad uključivalo i svojevrsni umetnički eksperiment. Tim tragom, materijalni tragovi performansa poput fotografskih, zvučnih i video zapisa ili različitih rekvizita i artefakata potpuno su refunkcionalizovani i ugrađeni u nove umetničke forme (video, kolaž, prostorno-zvučna instalacija).

Pored prostornog okvira scenografskog tipa, dramaturgiju cele postavke i kretanje posetioca u velikoj meri organizuje namenski osmišljen scenario koji je za potrebe ove izložbe i „izveden“. U odnosu na prethodne scenarije, ovaj je utoliko specifičan jer sintetizuje sve probleme oko kojih je kolektiv u dosadašnjoj praksi gravitirao, pri čemu ih aktuelizuje u kontekstu trenutka i mesta u kojem nastaje. Tim tragom, kroz jedan mogući četvrtak (u narodu poznatijem kao mali petak) i istoimenu izložbu, provešće vas sugestivni glasovi i duhovita i pronicljiva kazivanja fantomskih dreg karaktera Markize de Sada, Dekadence, Johane Helmut Kol, Darlina Branda, Frica Klajna, Zed Zeldića Zeda, Sestre Mlaćenice kao i ceremonijalnog majstora illillillillill. Na taj način, ova izložba proizvodi jedno moguće iskustvo drega-drugim-sredstvima, pružajući uvid u poetički i kritički aparat Efemernih Konfesija kojim od početka svog rada tumače, kako kažu, „društveno-političko kiselo testo” u kojem se, kao i svi, podosta „guše”, ali u kome, iako efemerno, aktivno i transformativno deluju.

Izlagačice i izlagači:
Efemerne Konfesije

Arhitektura izložbe:
Jelena Kesić

Grafičko oblikovanje:
Bojana Aleksijević

Izložba traje do 4. 2. 2024.

★ Izložba je posvećena šarmantnoj i talentovanoj Kseniji Latinović, bez koje kolektiv Efemerne Konfesije nikada neće biti isti.