Back to All Events

Stvarnost koju ne vidiš - dreg kultura u Srbiji

Koliko daleko dreg može da ide? Koje sve platfome može da obuhvati i kako izgleda dreg kultura u Srbiji?

Pre nego što postavimo ova pitanja, valjalo bi definisati šta je dreg, a kako bismo to uradili, nužno je već na samom početku razbiti nekoliko predrasuda koje se dovode u vezu sa ovom kulturom.

Dreg kraljice ne moraju biti gej muškarci, niti transrodne osobe. Njihovo preoblačenje je, pre svega, performativnog i zabavljačkog karaktera.

Međutim, o tome da li je dreg deo identiteta ili profesija, možemo govoriti jedino na individualnom nivou jer je to stvar lične interpretacije.

Iako se čini da dreg kultura postaje sve prihvaćenija i vidljivija u Srbiji, i dalje postoji set problema sa kojima se dreg zajednica suočava - uprkos savremenim tendencijama u svetu koje dreg kulturu uveliko neguju kao mejnstrim. To, s druge strane, dovodi do brojnih polemika o tome koliko popularizacija drega utiče na njegov subverzivni potencijal.

Da li je dreg kontradiktoran sam sebi? U kojoj meri je problematizovan i zbog čega? Koliko se dreg poigrava sa rodom? Kakva je dreg kultura u Srbiji i u kom se pravcu razvija?


Učesnice: Dita von Bill i Dekadenca
Moderatorka: Snežana Pajkić


Tribina će imati i lajv prenos putem Oblakoderovih društvenih mreža.

______________________________________________________________________
„Pogledaj opet: stvarnost koju ne vidiš“ čini serija javnih razgovora i izložba fotografija inspirisanih stvarnošću koju različito percipiramo, kao i stvarnošću marginalizovanih grupa koju ne vidimo. Serijal organizuje Oblakoder u saradnji sa ambasadom Švedske.

Celokupan program biće organizovan uz poštovanje svih mera zaštite protiv Kovida19.

Later Event: January 23
POSLEDNJA ŠANSA